Wat als je auto nog in de ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staat? En 5 andere vragen (2024)

Elisa Heisen & Roos van Bijnen

28 mei, 06:00 4 minuten leestijd

Wat als je auto nog in de ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staat? En 5 andere vragen (3)

Nieuwegein - Er is nog veel onduidelijk over de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Zondagavond was er een harde klap en kwamen de rijhellingen naar beneden. Hier zes vragen en antwoorden om een beetje meer duidelijkheid te krijgen.

1. Zijn andere parkeergarages in Nieuwegein gevaarlijk?

Meerdere Nieuwegeinse inwoners vroegen zich op sociale media af of andere parkeergarages in hun stad nu ook gevaarlijk zouden kunnen zijn. Een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein laat weten dat ze "alle nodige controles en inspecties" uitvoeren bij de garages die in hun beheer zijn.

Hoeveel parkeergarages in de provincie Utrecht hetzelfde type vloer hebben als die in de ziekenhuisgarage, is tot nu toe onbekend. Bouwer Ballast Nedam zegt "omwille van het onderzoek" daar niet op te willen reageren. Volgens het architectenbureau zou dit type vloer echter op "duizenden plekken" in het land voorkomen.

2. Wie is aansprakelijk?

Dat is de grote vraag. Het gaat nog een flinke klus worden om dat te achterhalen. Als het om een bouwfout gaat, is Ballast Nedam mogelijk aansprakelijk. Maar als het om een ontwerpfout gaat, is dat mogelijk architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra. Ook zou een ontwerpfout bij het betrokken ingenieursbureau kunnen liggen.

Omdat nog onduidelijk is wie aansprakelijk is voor het instorten van de parkeergarage, is ook nog onbekend wie er voor de kosten opdraait. Het gaat niet alleen om de schade aan de parkeergarage zelf, maar waarschijnlijk ook om beschadigde auto's. Ook worden er inkomsten uit parkeertarieven misgelopen.

3. Wat als je auto daar nu staat geparkeerd?

Een deel van de auto's die nog in de parkeergarage staat, is van medewerkers, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Wanneer ze eruit kunnen, daar hebben we nog geen idee van. De garage is in beheer bij Q-Park. Zij zijn eigenlijk aan zet om de garage weer in orde te krijgen en ook deze auto's eruit te halen." Of dat nog een dag, week of zelfs een maand gaat duren, kan de woordvoerder niet zeggen.

Een woordvoerder van Q-Park zegt dat de parkeergarage in opdracht van de gemeente Nieuwegein en de OVV tot nader order volledig is afgesloten. "Toegang is verboden. Het is op dit moment onbekend wanneer de auto's uit de parkeergarage gehaald kunnen worden." Het bedrijf roept mensen op zich te melden bij de klantenservice als hun auto in de parkeergarage staat.

4. Wie bouwde de parkeergarage?

De parkeergarage werd in 2008 gebouwd door Ballast Nedam, een bouwbedrijf waarvan het hoofdkantoor ook in Nieuwegein zit. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra. De eigenaar van de parkeergarage is de Utrechtse investeringsmaatschappij Primevest.

LEES OOK Ingestorte vloer ligt 'in duizenden Nederlandse gebouwen', maar nee, het is geen tweede 'Eindhoven'

5. Hoe kon dit gebeuren?

Daar valt nog niets zinnigs over te zeggen, dat wordt momenteel onderzocht. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn gisterochtend meteen naar de parkeergarage gegaan. Volgens een woordvoerder waren drie onderzoekers ter plaatse voor een verkennend onderzoek.

De onderzoekers keken gisteren vooral naar "vluchtige informatie". Dat is informatie die ze snel kunnen veiligstellen, legt de woordvoerder uit. Tijdens het verkennende onderzoek kunnen ze volgens haar wel al hun bevoegdheden inzetten, zoals mensen spreken en informatie opvragen.

6. Welke overeenkomsten zijn er met Eindhoven?

In Eindhoven stortte in 2017 een nieuwe parkeergarage bij het vliegveld deels in. Dat kwam door de hitte en een technische fout bij de bouw. Naar aanleiding van het ongeluk werd destijds, op verzoek van de gemeente, ook de parkeergarage in Nieuwegein gecontroleerd. Daar lagen dezelfde vloeren in. De garage werd toen veilig bevonden.

In Nieuwegein stortten zondag de hellingbanen in – niet de vloeren. Dit zijn de banen waarop je rijdt om naar de volgende verdieping te gaan. De vergelijking met Eindhoven snapt architect-directeur Roelof Gortemaker wel, maar hij wil die graag ontkrachten. De 'bollen-vloer' is in Nieuwegein inderdaad wel gebruikt op het parkeerdek, maar niét op de rijhellingen die zijn ingestort. "Daar gaat het om een kanaalplaatvloer. Dat is een hele andere constructie."

LEES OOK Geschrokken medewerkers St. Antonius: 'Geen idee hoe mijn auto erbij staat'

RTV Utrecht heeft het rapport uit 2017 opgevraagd bij de gemeente Nieuwegein, maar die wilde het niet overhandigen omdat zij niet de eigenaar is van de garage. Eigenaar Primevest reageerde niet direct op het verzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Wat als je auto nog in de ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staat? En 5 andere vragen (2024)

FAQs

Wat als je auto nog in de ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staat? En 5 andere vragen? ›

"Toegang is verboden. Het is op dit moment onbekend wanneer de auto's uit de parkeergarage gehaald kunnen worden." Het bedrijf roept mensen op zich te melden bij de klantenservice als hun auto in de parkeergarage staat.

Wie is de bouwer van de parkeergarage in Nieuwegein? ›

Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt waar nodig mee aan het verkennende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de ingestorte parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt een woordvoerster van het concern. Ballast Nedam heeft de parkeergarage in 2008 gebouwd.

Welke aannemer bouwde parkeergarage Nieuwegein? ›

Klap (77) werkte tot 1990 bij Rijkswaterstaat en daarna ruim 25 jaar bij het ingenieursbureau van Ballast Nedam, de bouwer van de parkeergarage in Nieuwegein.

Hoe rij je een parkeergarage in? ›

Rij rustig en laat je niet opjagen. Als je rustig rijdt, heb je voldoende tijd om goed te sturen in de bochten en in te spelen op andere auto's. Bijvoorbeeld automobilisten die uit een parkeerplek wegrijden, of ineens voor je stilstaan. Het klinkt als een open deur, maar geef in garages ook je richting aan.

Wie heeft parkeergarage St Antonius gebouwd? ›

Bouwbedrijf Ballast Nedam zegt dat op dit moment geen andere parkeergarages uit voorzorg worden gesloten na het instorten van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zondagavond. Het bedrijf bouwde die garage in 2008.

Hoe oud is de parkeergarage in Nieuwegein? ›

De parkeergarage in Nieuwegein is in 2010 gebouwd. Bij de instorting van de hellingbanen zijn geen slachtoffers gevallen. De parkeergarage bij het ziekenhuis blijft voorlopig dicht.

Wat is de grootste parkeergarage van Nederland? ›

Niet de diepste, maar wel de grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland is gesitueerd in Enschede. Het betreft de parkeergarage H.J. van Heek, die een oppervlakte van maar liefst 70.000 vierkante meter heeft en plaats biedt aan 1750 auto's, verdeeld over twee verdiepingen.

Wie heeft er voorrang in een parkeergarage? ›

In principe behoren ook de parkeergarage en het parkeerterrein tot de openbare weg: de normale regels uit de Wegenverkeerswet gelden hier dus net zo goed als op een woonerf of een snelweg. Dit betekent onder meer dat u zich moet houden aan de aangegeven maximumsnelheid en dat verkeer van rechts voorrang heeft.

Kan je boete krijgen in parkeergarage? ›

Een parkeergarage, die afgesloten is met slagbomen, maar waar wel iedereen (middels parkeeraart) binnen kan komen, geldt als openbare weg. De normale verkeersregels zijn hier van toepassing. De politie kan hier handhavend optreden en bonnen schrijven.

Wie heeft er voorrang op een parking? ›

De parking is voor iedereen toegankelijk

Zo geldt bijvoorbeeld als regel dat diegene die een parkeerplaats verlaat (en dus een maneuver uitvoert) voorrang moet verlenen aan het andere verkeer.

Wat kost het parkeren in Nieuwegein? ›

Parkeren op straat vanaf 1 januari 2024
Parkeer zoneTijdTarief
D1, M1, W1uur€ 2,10
dag€ 10,20
D2, M2uur€ 1,40
dag€ 5,40
9 more rows
Jan 1, 2024

Is een parkeergarage een openbare ruimte? ›

Die parkeerplaats is openbaar omdat deze gedurende minimaal tien achtereenvolgende jaren voor eenieder toegankelijk is geweest en door de gemeente is onderhouden. De parkeerplaats is een 'weg' in de zin van de Wegenwet. Ook een (verharde) berm valt onder het begrip 'weg'.

Hoeveel kost parkeergarage Utrecht? ›

Parkeerkosten
GebiedAbonnement/borgKosten
Zone A1Waarborg toegangssysteem garage€ 89,25
Zone A2Parkeergarage-abonnement bewoner (per maand)€ 46,50
Parkeergarage-abonnement bedrijf (per maand)€ 92,97
Waarborg toegangssleutel/booster€ 89,25
2 more rows

Wat kost de bouw van een parkeergarage? ›

Op basis van het onderzoek hebben we berekend dat we een standaardparkeergarage kunnen bouwen voor circa dertig duizend euro per parkeerplaats afhankelijk van lokale omstandigheden.

Wat is de duurste parkeergarage in Amsterdam? ›

Amsterdam heeft de duurste parkeerplek van Nederland: voor 495.000 euro krijg je 18 vierkante meter in de P.C. Hooftstraat. De duurste parkeerplaats van Nederland op Funda ligt in Amsterdam. Voor bijna een half miljoen euro krijg je een parkeerplek van 18 vierkante meter in een garage in de P.C. Hooftstraat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5425

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.